Nyheter

Stockmann-dagene er kalt opp etter karakteren med samme navn i Henrik Ibsens stykke En Folkefiende. Han blir løftet frem som en uredd skikkelse som turte å stå opp for det han mente var sant, til tross for motbør.

Stockmanndagene kjører i gang sin kamp for uredd kunnskap 28.september – 1. oktober

Publisert Sist oppdatert

Denne uken avholder Litteraturhuset i Trondheim Stockmanndagene. Betente temaer og diskusjoner skal løftes frem til en offentlig samtale.

«Den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene». Det sa Doktor Stockmann da han fikk folket imot seg for å ville stenge det forurensede bybadet i Henrik Ibsens En Folkefiende.  

Stockmann har rett, men får ikke rett, fordi byens politikere og journalister har økonomiske interesser i badet og vil holde sannheten skjult. «Sannheten og frihetens farligste fiender iblandt os, det er den kompakte majoritet», sier Stockmann, og ble med sitt standpunkt en folkefiende. Likevel det er nettopp slike karakterer vi henter frem når vi leter etter gode forbilder – i politikken så vel som i forskning. De som er oppriktige, tro mot sine idealer og uredd i møte med makt. Men har vi folkefiender i dag?  

Trond Åm leder Litteraturhuset i Trondheim.

Leder for Litteraturhuset, Trond Åm, mener at brytningen mellom det å ha rett og det å få rett er minst like aktuell i dag som da Ibsen skrev sitt teaterstykke for 140 år siden. «Det offentlige ordskiftet er under press. Vi kan ikke lenger ta for gitt at folk har tillit til forskning og kunnskap. Eller til politikken», sier Åm. Stockmanndagene er derfor en hyllest til uredd kunnskap og et saklig ordskifte – et sted hvor forskning møter politikk. Over fire dager skal Litteraturhuset i Trondheim fylles med kontrovers, motmakt og upopulære meninger for andre året på rad. Denne gangen skal både Assange, Eikrem-saken, Muhammedkrisen og ytringsfrihet diskuteres.

For de filosofiinteresserte må vi spesielt trekke frem Marina Garcès som 1. oktober skal snakke om boka «For en ny radikal opplysningstid» som utkom på norsk på forlaget H//O//F tidligere i høst. Her tar den spanske filosofen til orde for en ny eksperimentell humanisme.  

Alle arrangementene vil foregå på DIGS i Trondheim og du kan se hele programmet under. 

For mer informasjon, se facebook-siden: https://www.facebook.com/Stockmanndagene 

Program

Powered by Labrador CMS