Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

SMULER: Den evig kontroversielle Heidegger; den misforståtte Descartes; Frankfurterskolens eksentrikere; Eleanor Marx’ turbulente liv og Nietzsches sirkulære tidsbegrep: Salongen presenterer ukens finsiling av verdensvevens uuttømmelige filosofiske og idehistoriske reservoar.

  • Universitetet i Freiburg, kanskje mest kjent som Martin Heideggers gamle arbeidsplass, skapte furore da de nylig annonserte at de ville gjøre om Heidegger-professoratet til et juniorprofessorat i logikk og språkfilosofi. 3000 akademikere, herunder celebre navn som Judith Butler, Jean-Luc Nancy og Rüdiger Safranski, har undertegnet et opprop mot omgjøringen. Les mer om striden i die Zeit.
  • Christoffer Basse Eriksen hevder kritikken av Descartes’ syn på kroppen som en «maskin» er overdrevet, og argumenterer for at Descartes ga plass til den levende kroppen i sin filosofi. Artikkelen kan leses i siste nummer av det danske tidsskriftet Semikolon.
  • Oskar Negt og Alexander Kluge sto bak en av Frankfurterskolens mest eksentriske utgivelser, Geschichte und Eigensinn. Boken får behørig omtale i Radical Philosophy i anledning den ferske engelske oversettelsen.
  • Heidegger-ekspert og redaktør for de beryktede Schwarzen Hefte Peter Trawny foreleser om filosofi og antisemittisme på Soeterbeck Programma.
Powered by Labrador CMS