Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

Er filosofien død? Ble renessansen oppfunnet i Sveits? Hva er de viktigste feilslutningene du bør kjenne til? Og er kapitalismen en gedigen åndelig fiasko? Her er nye filosofiske og idéhistoriske godbiter fra utenlandske nettsteder.

  • Filosofien er død! I alle fall hvis vi skal tro fysiker Stephen Hawking. Hans siste uttalelser skaper nå debatt om filosofiens rolle i forhold til naturvitenskapen. «Filosofien tilbyr mer enn Hawkings endeløse ’fremskritt’», svarer The Guardians kommentator. Reaksjoner kommer også fra realister, religiøse og ymse bloggere.
  • Foucault 2.0: Beyond Power and Knowledge er tittelen på en ny bok av Eric Paras. Den er anmeldt på nettstedet Other Voices. En fin nettside, forresten.
  • Det vil kanskje overraske noen, men den italienske renessansen ble oppfunnet i Sveits for nøyaktig 150 år siden. Det skriver historikeren Paul Doolan.
  • Er kapitalismen en åndelig fiasko? The Guardian har startet en ny ukesserie, og her er det første og det andre bidraget. (Følg med; flere kommer!)
  • Hvorfor kan et sitat låte som et visdomsord hvis det kommer fra en antikk filosof, men plumpt hvis en nåtidig filosof sier akkurat det samme? Justin Erik Halldór Smith grubler over vår dobbelmoral i møte med fortiden.
Powered by Labrador CMS