Nyheter

Kjendisfilosof lot seg lure

Publisert
Bernard-Henri Lévy får mye oppmerksomhet i Frankrike for tiden. (Faksimile fra Transfuge)
Bernard-Henri Lévy får mye oppmerksomhet i Frankrike for tiden. (Faksimile fra Transfuge)

Morgenbladet skriver om hvordan Frankrikes fremste kjendisfilosof kunne la seg lure til å sitere en filosof som ikke finnes.

Jean-Baptiste Botul var en fransk filosof som levde i første halvdel av det 20. århundret. Han etablerte prinsippet om «slapphetens metafysikk», og botulismen var en bevegelse inspirert av Botuls karismatiske personlighet. Han etterlot seg ikke noe skriftlig arbeid, men i 1946 holdt han en serie berømte forelesninger i Paraguay. De ble i 1999 utgitt under tittelen La vie sexuelle d’Emmanuel Kant (Immanuel Kants seksualliv).

Bernard-Henri Lévy (61) er Frankrikes mest berømte filosof. I tillegg er han forfatter, filmregissør, hyppig mediekommentator og «den mest avskydde dandyen i Frankrike», ifølge Le Figaro. De siste ukene har han prydet franske magasiners forsider i anledning hans nyeste bok De la guerre en philosophie (Om krig i filosofien). På side 122 i boken siterer han Botul. Blant annet står det i boken at Botul hevdet Kant var «en falsk abstraksjon, en ren ånd i ren fremtoning».

Problemet er at Botul aldri har eksistert. Han er en karakter skapt av Frédéric Pagès, journalist i Frankrikes fremste satireavis Le Canard Enchainé. Han er mest kjent for å skrive den faste spalten Le journal de Carla B., inspirert av presidentfruen og musikeren Carla Bruni-Sarkozy. Mandag avslørte Le Nouvel Observateur at BHL, som Lévy kalles i mediene, har latt seg forlede til å sitere en falsk filosof. Nå er franske medier fulle av skadefryd over superkjendisens tabbe.

Les hele artikkelen her.

Bok: De la guerre en philosophie – Bernard-Henri Lévy
Bok: De la guerre en philosophie – Bernard-Henri Lévy
Powered by Labrador CMS