Nyheter

Kilde: Wikimedia Commons
Kilde: Wikimedia Commons

Den filosofiske dårekiste

Publisert

Lukian fra Samosata (120-180 e.Kr.) var opptatt av dumskap. Han raljerer med enfoldige filosofer og åndsforlatte tenkere i sketsjer og satiriske tekster som er en svir å lese. Et spørsmål melder seg: Henger han ut filosofene for å rettlede oss – eller mener han filosofien bare hjemsøkes av støyende tullinger?

Lars Nilsen er programleder i Studio Sokrates, NRKP2, lørdager kl 13:30. Lars skriver om sine kommende programmer og filosofiske undringer på Salongen.

Reisende i retorikk

Vi vet at Lukian var trent i retorikk og at han reiste rundt i områdene som i dag er Tyrkia og Hellas og underviste i talekunst, jus og filosofi. Han var en god improvisator og kunne svinge opp med vittige taler og foredrag på kort varsel. Interesserte finner flere av Lukians satirer i ny norsk språkdrakt i Menippeiske satirer som kom like før jul i 2013.

Orakelkonsultasjon i Dødsriket

Denne uken tar vi fram en av Lukians korte satiriske tekster. Hovedpersonen Menippos er i villrede. Skal man bruke gudene på Olympen som veivisere i livet. Eller skal man rette seg etter anvisningene til dommere, jurister og politikere i bystaten?

For å finne ut av dette tar Menippos seg en tur til Hades. Der er de de døde samlet. Kanskje de kan gi ham en pekepinn? Hvem skal man lytte til?

I dødsriket er det først og fremst rikfolket som får gjennomgå. Pappagutter, nyrike, parvenyer og allslags halvskolerte rabbagaster og ranglebrødre som har kommet enkelt til salt mat og søt mat og penger og gull. De får så hatten passer: De dømmes til å reise tilbake til de levende og ta bolig i esler. Det må de gjøre i 250 000 år!

Hah!

Studio Sokrates

Interesserte kan høre ukens utgave av Studio Sokrates, noe forkortet, her: Den filosofiske dårekiste

Powered by Labrador CMS