Disse to skal møtes til samtale om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid.

FELWINE SARR OM AFROTOPIA

Den sengalske tenkeren og samfunnssamfunnsdebatanten Felwine Sarr kommer til Oslo for å snakke om Afrotopia sammen med Thomas Hylland Eriksen.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan skal Afrika nå sitt fulle potensiale når Europa fortsatt er malen man styrer etter? 

Århundrer med kolonisering og utbytting har ribbet kontinentet for muligheter, og begrepet «utvikling» har blitt nærmest synonymt med å gå i Europas fotspor. Det hevder den senegalesiske akademikeren Felwine Sarr i sin bok Afrotopia, som har hatt stor innflytelse globalt, både i akademiske kretser og i offentlig debatt. Her utforsker han muligheten for et nytt Afrika, med utgangspunkt i afrikanske tenkere, kunstnere og filosofisk tradisjon. Afrika trenger et utopia, et mål å strekke seg mot, uten å måle seg opp mot andre, mener Sarr. Hvordan kan et slikt afrotopia se ut?

Felwine Sarr er en toneangivende akademiker og aktiv samfunnsdebattant. Han er professor i økonomi ved universitetet Gaston-Berger i Senegal, og professor i fransk og frankofone studier ved Duke University, så vel som musiker og forfatter av flere romaner. Sammen med filosofen Achille Mbembe står han bak Les Ateliers De La Pensée, som samler akademikere og forfattere fra Afrika og diaspora. I 2018 utarbeidet Sarr og den franske kunsthistorikeren Bénédicte Savoy på oppdrag fra president Emmanuel Macron en rapport om repatriering av afrikanske kulturgjenstander i franske museer.

18. juni kommer Sarr til Litteraturhuset i Oslo og møter professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen, til samtale om avkolonisering, eurosentrisme og Afrikas framtid. Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, og forfatter av en rekke bøker om blant annet identitet, globalisering og samfunnsutvikling.

Nå møtes de to til samtale om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid.

Tid og sted: 18. juni 2024, Litteraturhuset i Oslo

Mer informasjon og billetter finner du på Litteraturhusets hjemmeside
Samtalen vil være på engelsk.

Powered by Labrador CMS