WONDERFUL WORLD I STAVANGER

Den nordiske filosofi- og vitenskapsfestivalen, Wonderful World, arrangeres for andre gang mellom 30. mai og 2. juni! Har du sikret deg billetter?

Publisert

Den nordiske filosofi- og vitenskapsfestivalen, Wonderful World, arrangeres for andre gang mellom 30. mai og 2. juni. På samme sted som i fjor, med vakre TOU som hovedarena i Stavanger Øst. I fjor ble vi ganske så overveldet, med et publikum på 7000 første gang ut for festivalen, som sammen med filosofene og fagfolka alle meldte ganske så overstrømmende tilbake: Det var wonderful. Vi vil ha mer!

Herved legger festivalskipet for årets festival, WW2024, endelig fra kai, og seiler ut på verdensveven med første store programslipp ombord. Skipet ankommer TOU om knappe to måneder, i god tid fullasta med tidenes festivalmedisin mot slapp tidsånd, anti-opplysning og dommedagsstemning. Anbefalt dosering er helt klart alle fire festivaldager med 90-100 debatter, samtaler, foredrag og konserter, med et programmangfold og deltagere verdig Nordens største, beste og morsomste filosofi- og vitenskapsfestival: Wonderful World 2024.

Det er oss bekjent doktoral enighet om at den beste resepten er festivalpass eller dagspass, som umiddelbart gir brukeren vakker undring, hardcore science, egofri fordypning, opplyst forståelse og ikke minst sterk livsfølelse. Eneste kjente bivirkninger er lattermildhet og flash av eksistensielt alvor. Get connected!

Selv pressen kom i manntall i fjor, Jan Zahl skrev følgende etterpå, i Aftenbladet:

«Ein heilt ny festival – om vitskap og filosofi!? Off Broadway, i Stavanger øst!? I juni!? Same helg som Flydag på Sola, Energistafett, Musikkfest og gatekunstfestival i sentrum, Jærdag og -nått på Bryne. Med sære tema... Dette kan umogleg gå godt! Eg var ganske sikker på at det kom til å bli pinlege greier... eg vart overraska allereie torsdag kveld, på det første arrangementet eg nådde. Klokka var 21.30 – og på loftet på Tou var det stappfullt av folk! Gjennom heile helga har eg teke feil. I fire dagar til ende har det vore stappfullt av folk på arrangement etter arrangement. Eldre og unge! ... Eg møtte masse begeistra og inspirerte folk. Som hadde høyrt noko dei ikkje hadde tenkt på før. Som hadde fått vita noko dei ikkje visste frå før. Som hadde fått noko nytt å tenkja på. Noko nytt å snakka om... For sånn fungerer altså ein vellukka snakkefestival. Som ein slags hoppestokk for tanken: Du flyr plutseleg litt høgare. Tanken kan ta eit ukjent sprang. Kroppens viktigaste muskel – hjernen – har fått litt trim. Eg veit ikkje heilt kvifor eg var så pessimistisk i forkant.»

Vel. I år som i fjor lover vi at Wonderful World skal by på undring og undringsfellesskap. Vi lover å ta publikum med ut til forskningsfronten og kanten av kunnskapen, og se derfra. Vi skal by på opplyst forståelse, dette som den norskættede statsviteren Robert Dahl mente var den aller viktigste ingrediensen til et fungerende demokrati – men også det som er vanskeligst å få til.

Vi har sagt at vi vil se fremover, lage en festival som formidler kunnskap og visdom på vegne av de unge som skal leve lengst med det samfunnet som vi til daglig skaper her og nå. Gjerne løfte frem de positive mulighetene som vitenskapen og fremtiden bærer på, om de fins.

Vi vil by på humor og satire, kunstneriske og musiske opplevelser. TOU er et fantastisk kunst- og kulturhus bygget opp over byens gamle bryggeri. Verdt et besøk i seg selv. Vi byr på et fortettet festivalområde med mange scener, kafeer og barer, som innbyr til samtaler og møter med sterke fagfolk dag og kveld. 24/7. Med alle rettigheter.

TOU blir som en liten landsby denne langhelgen i 2024, med mulighet for å delta i forskningsprogram, vitenskapelige eksperimenter, kunstprosjekt, osv.

Barne- og familiedagen søndag 2. juni byr på et strålende og gratis program for barn og familier, med alt fra ansiktsmaling til lykkehjul, interaktive konserter og forestillinger.

Og nytt av året; søndagen kommer også med en mini dokumentarfilmfestival av meget høy kvalitet, med filmer som tar opp og forfølger viktige festivaltema og -debatter, og som i tillegg til filmene byr på samtaler med utvalgte regissører og fagfolk.

Følg med i ukene som kommer. Resten av programmet publiseres fortløpende. Ikke gjør samme feil som enkelte, inkludert journalister, gjorde i fjor.

Og husk på at vi legger opp programmet slik at flest mulig som har lyst skal kunne stille spørsmål, delta og engasjere seg underveis, om det er i form av rene Q&A-format eller spørsmålsrunder etter samtaler og foredrag.

Hver ettermiddag blir det «Uenighetsbar» for de unge og til slutt hver kveld en egen programpost for «Festivalresonans og baksnakk», hvor publikum sammen fordøyer dagens input og debriefer seg selv.

Og det kommer snart noen meget spennende workshop-muligheter i tilknytning til festivalen. Følg med! Og sikre deg billetter!

Vi ønsker alle hjertelig velkommen i slutten av mai!
Salud! Hilsen festivalsjefen!

PS! Overskrifter og røde tråder –

 •  Antropocen, klima og kapitalisme
 • Bevissthet, bevissthetsteorier og panpsykisme
 • Bioteknologi og fremtidsmennesket
 • Epidemiologi, virus og vaksiner
 • Havnatur og oceanografi
 • Hjernen, nevrovitenskapen og KI
 • Identitet, selvutvikling og selvavvikling
 • Kultursykdommer og nevroutviklingsforstyrrelser
 • Kjærlighet og den gode sexens filosofi
 • Kjønn, klitoris og feminismer
 • Krig, utopi, litteratur og ideologi
 • Makt og kritikk. Kritikerens betydning
 • Mystikk, meditasjon, yoga og ekstase
 • Mørk materie, kjerner og partikler
 • Norske tillitspatologier
 • Norske oppvekstpatologier
 • SoMe, plattformøkonomi og ressentiment
 • Terapiformene (traumer, kunst og hypnose)
 • Ungdom, filosofi og fremtidens utfordringer
 • Vold, femicide og straff
 • Vitenskapshistorie og filosofihistorie
 • Wonderful dokumentarfilmfestival søndag 2. juni
 • Workshops av forskjellige slag (publiseres ganske snart)
Powered by Labrador CMS