Skjervheimseminaret holdes i idylliske omgivelser, ikke langt fra der Skjervheim selv ble født.

SKJERVHEIMSEMINARET: ADJØ SOLIDARITET? 

Årets Skjervheimseminar er like rundt hjørnet og skal avholdes i september. Det er duket for gode samtaler, musikk og spennende foredrag over tre dager i idylliske omgivelser – og det er fortsatt ledige plasser.

Publisert Sist oppdatert

Skjervheimseminaret på Stalheim har blitt arrangert 24 ganger siden det første seminaret i 1996, hvor formålet var å markere arbeidet til filosofen og samfunnsdebattanten Hans Skjervheim. Seminaret består av en særegen blanding av foredrag, debatter og uformelle samtaler over tre dager og tar opp aktuelle spørsmål fra kultur, samfunnsdebatt, åndsliv og politikk. 

Hvert seminar samler omtrent 200 deltakere fra hele landet. Seminaret er åpent for alle, og blant målgruppene er personer med ansvar for krevende samfunnsoppgaver. Studenter oppfordres også om å komme, og her finnes det en ordning med stipend som studenter kan søke på.

Skjervheim er også kjent for å ha startet debatten i Norge om positivismen innen samfunnsvitenskapene, og han var kritisk til at bare det som kan observeres og måles blir ansett som vitenskap og kunnskapens fundament.

Skjervheimseminaret ønsker å gi rom for ettertenksom refleksjon og gode samtaler. I år er temaet klasse og solidaritet – to begrep som det har blitt nokså taust om – har de blitt utdaterte? For å undersøke dette spørsmålet har seminaret flere kloke hoder på foredragslisten, blant annet Torbjørn Røe Isaksen, Maria Berg Reinertsen og Simen Sætre (se fullt program under). 

Her kan du melde deg på seminaret 

Om Hans Skjervheim 

Hans Skjervheim fra Myrkdalen i Voss var en sentral filosof og samfunnsdebattant i Norge fra 1950-årene og frem til 1990-årene. Han hadde en sjelden evne til å knytte teori og praksis sammen og var kjent for sin tro på gode dialoger.

Skjervheim skrev blant annet det kjente essayet «Deltakar og tilskodar». Han påpekte at demokratiet avhenger av at folk er både opplyste og engasjerte, og at vi må ha en åpen offentlig dialog om utfordringer og løsninger. Med litt andre ord: Skjervheim arbeidet med å synliggjøre hvorfor det er klokt og nødvendig for mennesker og samfunn å tenke lenger og bredere enn bare på det som angår dem her og nå, og at samtalen er nødvendig for å hjelpe hverandre med dette.

Program

FREDAG 8. SEPTEMBER 

kl. 19.00 – 20.30 
Jørn Ljungren: Et klassebegrep for det 21. århundre 

LØRDAG 9. SEPTEMBER 

kl. 09.00 – 12.00 
Marianne Marthinsen: Solidaritet som politisk prosjekt
Torbjørn Røe Isaksen: Konservatismen og solidaritet 

kl. 15.30 – 18.00
Utdeling av Skjervheimprisen
Marte Hansen Haugan: Aktivisme for global solidaritet
Gulraiz Sharif i samtale med Lena Lindgren: Klasse og utenforskap i litteraturen Konsert med Gabriels Novgorod

SØNDAG 10. SEPTEMBER 

kl. 09.00 – 12.00
Maria Berg Reinertsen: Thomas Piketty: Hva kan rettferdiggjøre ulikhet?
Simen Sætre: Laksemilliardær – de superrike sin (definisjons-)makt

Les mer om foredragsholderne og seminaret her

Powered by Labrador CMS