Smuler

Filosofiske smuler

Publisert
Tidenes største eksistensielle filosof? (Foto: Wikimedia commons)

Verdens største filosofifestival er i gang, Peter Singers utilitarisme får kritikk, tidsskriftet Synthese er i hardt vær, mens Ayn Rand er i vinden. Nå var det jommen lenge siden sist, men her er de – nye filosofiske og idéhistoriske godbiter fra utenlandske nettsteder.

  • For de som har mulighet til å hoppe på et fly: Verdens største filosofifestival starter i dag. HowTheLightsGetsIn 2011 finner sted i bokbyen Hay-on-Wye i Wales. Imponerende program. Les også om festivalen i The Independent.
  • Hvis man ikke tror på moralske sannheter, hvorfor da bry seg om klimaendringene? Peter Singers preferanseutilitarisme problematiseres i The Guardian. Samme avis har også en fin, mer generell artikkel om Singer.
  • Debatten om tidsskriftet Synthese er den store saken for amerikanske filosofibloggere nå om dagen. Utgangspunktet er hvordan tidsskriftet har forholdt seg til tilhengerne av intelligent-design-teorier. New York Times har en god oversiktsartikkel om saken. Men det er bloggeren Brian Leiter som virkelig holder liv i debatten.
  • Filosofen og forfatteren Ayn Rand er i vinden – takket være filmatiseringen av Atlas Shrugged, en BBC-dokumentar og støtte fra økonomer på høyresiden. Det skriver The Independent. (Se linkene.)
  • Når mennesket blir «forbedret» med datateknologi, medikamenter, kommunikasjonssystemer og optiske linser – hva får det å si for moralsk status? Spørsmålet stilles av den ypperlige bloggen On the Human.
  • Må man være nysgjerrig for å bli filosof? Det spør Justin E. H. Smith seg i New York Times og konkluderer med at den nye såkalte eksperimentelle filosofien egentlig vender tilbake til filosofiens røtter. Se også denne diskusjonen om artikkelen.
Powered by Labrador CMS