Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

SMULER: Hvordan var Wittgenstein som lærer? Har utviklingen innen moderne fysikk gjort filosofien overflødig? Hvordan har døden blitt fremstilt gjennom kunsthistorien? Hvordan skal det gå med filosofene i Alaska? Og ikke minst, vær på vakt – storebror ser deg!

  • Etter å ha kjempet i første verdenskrig, skrevet ferdig Tractatus of fått den utgitt, bestemte Wittgenstein seg for å jobbe som barneskolelærer. Hvordan i all verden gikk det? Open culture forteller om hvordan Wittgenstein var som lærer.
  • Er det sant at de eneste som leser arbeidene til vitenskapsfilosofer er andre vitenskapsfilosofer? Og hvorfor er det i så fall slik? Har moderne naturvitenskap, eksempelvis fysikken, kommet så langt og blitt så avansert at filosofien simpelthen har blitt irrelevant? Scientific American har publisert den nylig avdøde fysikeren og filosofen Victor J. Stengers forsonende refleksjoner om temaet.
  • Døden blir man aldri ferdig med. Ikke kunsten heller. Vanderbilt University Fine Arts Gallery har laget en utstilling som tar for seg dødens plass i samfunnet gjennom de siste 500 år. Omtale fra Hyperallergic, rikt illustrert.
  • Filosofien er stadig under press og i Alaska er filosofene nå snart helt utryddet. I innlandet er det nå bare én igjen og han reflekterer over sin egen skjebne i Alaska Dispatch News.
  • Hva går John Rawls idé om «uvitenhetens slør» ut på? Stephen Fry gir deg svaret på under to minutt i regi av BBC.

Powered by Labrador CMS