Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

SMULER: Nyoppdagede Sapfo-fragment, Guds allvitenhet, en liste over verdens ledende tenkere og humørfylt ateisme. Salongen markerer påsken med en ny runde filosofiske smuler.

  • Nyateister argumenterer ikke sjelden med uavlatelig intensitet. Michael Ruse forklarer hvorfor ved å fremheve deres moralske utgangpunkt.
  • Prospect Magazine har lagd en liste i samarbeid med sine lesere over ledende «World Thinkers». Thomas Piketty troner på toppen i en rangering hvor fjerdeplassen til komiker/aktivist Russell Brand nok er det mest oppsiktsvekkende. Jürgen Habermas finner vi først på en syvende plass.
  • Ideen om Guds allvitenhet bringer mange spørsmål på banen – hvor kommer eksempelvis det relativt snevre moralske fokuset fra? Antropolog, Benjamin Grant Purzycki, loser oss gjennom studier som viser at vi har en tendens til å forbinde moralsk informasjon til det han kaller ulegemlig sinn.
  • Litt mer om religion og ateisme: Michael Lind trekker den religionskritiske linjen tilbake til blant andre Demokrit, Epikur og Voltaire og viser at ateismen ikke alltid behøver å ha en streng tone. Lave forventninger til sine medmennesker synes å være en viktig faktor for mer avslappet og humørfylt kritikk.
  • Jeg får et støkk av bare å skotte bort på deg/ jeg får ikke frem et eneste ord/ jeg stirrer blindt/ jeg hører pulsen suse i ørene, jeg blir grønnere/ enn gress, jeg skjelver og skjelver, lyder et vakkert og sart Sapfo-fragment i Svein Jarvolls oversettelse. Nå foreligger en engelsk utgivelse med nyoppdagede fragmenter, og det skaper kontroverser. Daniel Mendelsohn gir et overblikk over hva vi per nå kan si for temmelig sikkert om den mystiske og høyaktede poeten.
  • På tampen gir vi ordet til en stor Sapfo-fan, Judith Butler, som utbroderer rundt temaene i en av sine nyeste utgivelser: Precarious Lives: The Powers of Mourning and Violence.

Powered by Labrador CMS