Smuler

Filosofiske smuler

Publisert

SMULER: Veldedighetsetikk, estetikkbløff, Philosophy on Race, «filmosofi», tenkere under tredve, post-postmodernisme aka «popomo»: Salongen har dekket på nettbrettet med nye filosofiske smuler.

  • I sin nye bok, The Most Good You Can Do, argumenterer utilitaristen Peter Singer blant annet for at alle som har råd til det burde gi fra seg 30 prosent av inntektene sine til veldedige formål. Les om Singers veldedighetsetikk i The Wall Street Journal.
  • Syv filosofer, blant dem nevnte Singer, Julian Baggini, Christine Korsgaard og Slavoj Žižek, har på oppdrag fra The Guardian laget en liste på syv filmer som berører sentrale filosofiske problemstillinger.
  • George Yanceys gjestespalte i NY Times, Philosophers on Race, fortsetter. I de seneste innleggende belyses blant annet fenomenologiens relevans for erfaringer knyttet til etnisitet, og Noam Chomsky går amerikansk rasisme etter i sømmene.
  • Hvilke unge tenkere former morgendagens begrepshorisont? Pacific Standard presenterer tredve toneangivende tenkere som selv ikke har runda tredve for sine lesere hver dag i hele april.
  • Det sies å ha vært av avgjørende betydning for konstruksjoner som pyramidene og malerier som Mona Lisa, men er det bare en myte at det såkalte «gylne snitt» er til stor hjelp for designere, arkitekter og malere?
  • Har postmodernismen, med sitt språkoppheng og selvrefererende inkonsistens, utspilt sin rolle i filosofien? Crispin Sartwell, selv elev av Stanley Fish og Richard Rorty, mener klimatiske og politiske kriser har tvunget den «virkelige virkeligheten» tilbake på filosofenes dagsorden. Han døper den nye orienteringen «popomo», kort for post-postmodernisme, formodentlig i håp om å vinne de unges gunst.
Powered by Labrador CMS