Nyheter

Tre typer tid

Publisert
Truls Wyller. (Foto: NTNU)
Truls Wyller. (Foto: NTNU)

I sin ferske bok Hva er tid forsøker filosof Truls Wyller å analysere forskjellig typer tid, delt inn i fysisk tid, narrativ tid og subjektiv tid. I et fyldig intervju med Aftenposten snakker Wyller om alt fra Einstein til kunst og dyrs tidsopplevelse.

Den fysiske tiden var noe lettere å begripe så lenge Newton regjerte grunnen alene. Han mente at kosmos var en eneste stor beholder hvor ting kunne skje entydig samtidig. Einstein var ikke enig i dette. Gjennom den spesielle relativtetstetorien viste han tvert imot at det som er samtidig for ett individ, ikke er det for et annet. Til tross for at han klarte å vise at dette var riktig rent fysisk, følte han at det ikke var en uttømmende beskrivelse av menneskets tidsopplevelse.

– Det han kom frem til, var at det var aspekter ved tiden som en fysiker aldri kan fange opp. For eksempel den rollen nået spiller i livet.

Truls Wyller: Hva er tid (Universitetsforlaget 2011)
Truls Wyller: Hva er tid (Universitetsforlaget 2011)

Det er fort gjort å bli svimmel når man leser Hva er tid, skriver journalist Cathrine Hellesøy.

Et sted argumenteres det heftig for at tid er uløselig knyttet til bevissthet. Altså at hvis det ikke finnes bevisste skapninger som kan oppfatte tiden, så finnes det ingen tid overhodet. «Det tok fem år», kan vi si til hverandre og vi forstå hva vi mener, selv om det bare tok noen sekunder å omtale de fem årene. Det spesielle med dette er at vi tenker oss tidsforløp helt uavhengig av deres egentlige lengde, ifølge Wyller.

Vår evne til å trekke fortid og fremtiden inn i nåtiden på denne måten kalles narrativ tid – den fortellende tiden – den man må være menneske for å erfare.

Les hele intervjuet på Aftenposten.no.

Powered by Labrador CMS